Župna crkva

crkva_smanjena

OSNIVANJE ŽUPE I IZGRADNJA CRKVE

Župa Bl. Marka Križevčanina osnovana je 7. studenog, 1937. godine. U to vrijeme Župa još nije imala svoga liturgijskog prostora pa su se misna slavlja i ostali liturgijski i pastoralni susreti odvijali u Pučkom Domu, Osnovnoj školi na Selskoj cesti i Domu staraca, također na Selskoj cesti. Župa je brojila tada oko 8.000 stanovnika. Bila je radnički i obrtnički, siromašniji dio grada koji je pogodila kriza i nezaposlenost. Budući da vjernici nisu mogli prikupiti dovoljno novca za gradnju crkve, tadašnji nadbiskup Alojzije Stepinac zauzeo se za prikupljanje potrebnih sredstava.

Crkvu je projektirao arhitekt Marijan Haberle, a radove izvodio ing. Josip Čorko, župljanin Župe Bl. Marka Križevčanina. Kamen temeljac nove crkve postavio je nadbiskup Alojzije Stepinac 23. lipnja, 1940. godine. Bilo je to u spomen 1.300 godina pokrštenja Hrvata. Novu crkvu 21. prosinca, 1941. godine blagoslovio je nadbiskup Alojzije Stepinac te ujedno predslavio svečano misno slavlje.

U teškim ratnim vremenima uz Božju pomoć, pomoć Nadbiskupije i veliko odricanje vjernika podignuta je najveća crkva koja je tada građena u Zagrebu. Ispod crkve izgradili su se prostori za vjeronauk te velika višenamjenska dvorana čime su se predvidjele buduće potrebe Župe.

Na teritoriju Župe je i kapela Corpus Domini u kojoj se cjelodnevno klanja Presvetom Oltarskom Sakramentu. 1994. godine dismembracijom Župe nastaje nova Župa hrvatskog sveca Leopolda Bogdana Mandića.

 

OBNOVA CRKVE 1979. GODINE

Budući da je unutrašnjost crkve bila već u prilično lošem stanju, pristupilo se njenoj temeljitoj obnovi. Ciglene pločice na podu zamijenjene su istarskim kamenom. Prozori s geometrijskim motivima rađeni su od specijalnog plastičnog materijala prema nacrtu akad. kipara Ante Starčevića. Svetište je također načinjeno od istarskoga kamena u asimetrijskom obliku, s dva ambona. U središtu svetišta je veliki križ s Raspetim Isusom kojega je izradio akad. kipar Ante Starčević. Njegov je također i mozaik sv. Marka Križevčanina na čelnom zidu. Na ulazu, u unutrašnjosti crkve nalazi se krstionica od bračkog kamena s detaljima Višeslavove krstionice, također po nacrtu A. Starčevića. Crkva je dobila novu viseću i zidnu rasvjetu te novo ozvučenje.

banner 3 banner 3 banner 3

  • Podijeli