O sv. Marku Križevčaninu

svMarkoKr_resize„Svojoj sam vjeri, pravoj vjeri, toliko odan, da sam u svakom trenutku spreman za nju dati svoj život.“ Sveti Marko Križevčanin

Treći hrvatski svetac, Marko Krizin-Križevčanin proglašen je svetim u Košicama, 2. srpnja 1995. godine od pape Ivana Pavla II. Sv. Marko Krizin-Križevčanin rođen je 1588. u Križevcima. Tamo završava osnovnu školu. Dječak je bio vrlo inteligentan, pa ga roditelji 1600. šalju u Beč u Isusovačku gimnaziju. 1607. godine, završivši gimnaziju, odlazi studirati filozofiju u Graz, kod isusovaca.

Godine 1610. završava studij filozofije i dobiva naslov magistra filozofije i fizike. 1611. godine odlazi u Rim na studij teologije u isusovački njemačko-ugarski kolegij, Germanicum-Hungaricum. U travnju 1615. godine zaređen je za svećenika. Položivši doktorske ispite vraća se u domovinu, gdje je kratko, ali zauzeto djelovao. 1616. godine ga ostrogonski nadbiskup Petar Pazmany poziva u Trnavu za kanonika, profesora i upravitelja kapitulne škole.
1618. godine postaje arhiđakonom Komarna i upraviteljem bivše benediktinske opatije u Krasnoj nad Hornadom, kod Košica. Svećenička služba mu je bila posebno u srcu i 1629. godine zatražio je oslobađanje od službe upravitelja opatije, od ekonomsko-financijskih dužnosti, kako bi se mogao posvetiti isključivo pastoralnom radu. Kanonik Marko se u Košicama redovito susretao s isusovačkim misionarima Istvanom Pongraczom i Melchiorom Grodzieckim. S njima je, stjecajem političkih i vjerskih okolnosti, koje su prerasle i u političke ratove, podnio mučeničku smrt u Košicama u noći 6./7. rujna 1619. godine. Ali treba također priznati, da su na isti način, radi svoje vjere ubijani članovi reformističke crkve kalvini. Papa Ivan Pavao II. ponudio je i njima čašćenje njihovih mučenika za slobodu vjere. Blaženim ga je proglasio sv. Pio X. 15. siječnja 1905. godine. Ivan Pavao II. proglasio ga je svetim 2. srpnja 1995. u Košicama.

  • Podijeli