Proslava 46. Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije

thumbnail_sv-Misa-u-petak
Tradicionalno, posljednjeg vikenda u svibnju mjesecu u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. održan je Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije u Gospinu svetištu Komušina-Kondžilo.
Pod geslom Velika mi djela učini svesilni (Lk 1,49) mladi iz cijele Vrhbosanske nadbiskupije proslavu 46. Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije započeli su 26. svibnja slavljenjem svete mise koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski Vinko kard. Puljić uz koncelebraciju župnika i čuvara svetišta vlč. Borisa Salapića, vlč. Bojana Ivešića, don David Lenin Trujillo Regalado, kapelan župe sv. Ante u Žepču, don Danijela Vidovića, ravnatelja Omladinskog Centra don Bosco u Žepču, dok je sv. Misu animirao bend mladih Spes iz župe sv. Ante u Žepču.
Potom je 100-ak mladih sudjelovalo na prigodnom programu u petak, 26. svibnja koji je započeo tumačenjem gesla proslave Dana mladih koje je mladima predstavio don Danijel Vidović, te Živa biblioteka na kojoj su mladi imali priliku poslušati svjedočanstva 10 knjiga koji su svoje životne priče povezali s ovogodišnjim geslom proslave Dana mladih. Knjigu pod naslovom Bog te zove, hoćeš li se javiti? predstavio je Jesus Gazquez, mladić iz Španjolske, bogoslov Nadbiskupijskog Misijskog sjemeništa Redemptoris Mater u Vogošći koji je mladima ispričao svoju životnu priču o duhovnom pozivu uspoređujući život prije upoznavanja Krista i život sada.
Osim Jesusa Gazquez-a, svoje svjedočanstvo u duhovnom pozivu mladima je predstavio i Juan Ignacio Arellano, bogoslov Nadbiskupijskog misijskog sjemeništa također u Vogošći. Na zanimljiv način mladima je predstavio svoj dolazak u Bosnu i Hercegovinu iz daleke Kalifornije te poziv na novu evangelizaciju koju mu je uputio Bog preko zajednog Neokatekumenskog puta.
Osim knjige u duhovnim pozivima, mladima su se predstavile i knjige Dođi i vidi kroz koju je don Danijel Vidović mladima ispričao svoju životnu priču o pozivu da postane svećenik, poteškoćama i izazovima s kojima se nosio, te ljepoti ovoga poziva. Osim don Danijela, veliko oduševljenje nazočnih mladih izazvala je i knjiga Redovnica nastupa gdje je s. Slavica Tubak mladima ispričala o svom životnom zvanju kroz kojeg se cijeli život svojim poslom i služenjem daješ za one kojima te Bog šalje.
Osim gore naznačenih knjiga, svoju životnu priču ispričala je i samohrana majka, gđa. Marina Pravdić pod naslovom Nisam sama, Bog je sa mnom. Emocije nazočnih izazvala je i priča bračnog para iz Zenice, Danijele i Zorana Ćurića, voditelja duhovnog sastava Novo Nebo, koji su ispričali svoju životnu priču o upoznavanju, vođenju glazbenog sastava, te brojnim oblicima ljubavi koje im je Bog podario, posebno nakon sedam godina čekanja prinove. Svoj težak životni put ovisnika o kockanju, liječenju u komuni te pronalasku smisla života u Isusovom liku i djelu ispričao je i Josip Domazet, bivši ovisnik o kockanju.
Jedna od knjiga Žive biblioteke koja je svoju životnu priču povezala s geslom 46. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije u Komušini bila je i emotivna priča Vedrana Drmača, mladića iz Kreševa koji je kao tinejdžer ostao bez oba roditelja. Kroz svoju priču, Vedran je mladima ispričao kako snaga i vjera u Krista mogu pomoći u bilo kojoj nedaći, te kako nikada u životu ne treba odustati. Knjigom Kristov svjedok mladima se predstavio i Antonio Topalović, animator instruktor koji je ispričao svoju povezanost s Bogom, iskustvu iz samostana, te današnjem svjedočenju Krista kao laika. Posljednja knjiga Žive biblioteke bila je i gđa. Monika Mandić, koja je kao majka višečlane obitelji ispričala svoju životnu priču temeljenu na velikim djelima koje je Gospodin podario njoj i svim njenim članovima.
Program prvog dana završio je klanjanjem pred Prevetim Oltarskim sakramentom koje je pjesmom animirao bend Udruge katoličih studenata Emaus.
Poslije pokorničkog bogoslužja, procesije na brdo Kondžilo i središnjeg misnog slavlja na kojem je sudjelovalo 2 000 vjernika, koje je predvodio kardinal Puljić uz koncelebraciju većeg broja svećenika i animaciju benda Studentskog katoličkog centra (SKAC) iz Splita.
U svojoj prigodnoj propovijedi, kardinal Puljić istaknuo je kako je potrebno postati svjestan svoje malenosti, da smo grešnici, jer tek tada možemo shvatiti veličinu Božje ljubavi. Vrhbosanski nadbiskup pozvao je mlade da ne odustaju od pronalaska istine bez obzira koliko će nas u životu ljudi putem medija i drugih sredstva truditi lažno informirati, obmanjivati i nuditi nam lažni život. Prigodne tekstove, čitanja i prinos darova za ovogodišnju 46. proslavu Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije pripremili su mladi Sarajevskog dekanata.
Proslava 46. Dana mladih završila je prigodnim programom na kojem su se predstavili članovi Hrvatskog nadzemlja iz Splita, bend Skac iz Splita, te su dodijeljeni ugovori za sve (ne)formalne skupine mladih koji su aplicirail na natječaj NCM-a.  Posebnost 46. Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije bilo je i ekskluzivno predstavljanje i prodaja knjige Vinka kardinala Puljića, pod nazivom Odsjev ljubavi, te radionica katoličke obiteljske Udruge Milosrdno srce pod nazivom Bog je ljubav.
  • Podijeli