IZVJEŠTAJ S DJEČJEG LJETA

5 Zajednička

Od 19. do 23. lipnja u Župi Sv. Marka Križevčanina održavalo se Dječje ljeto; oratorij na kojemu je sudjelovalo 120 djece u dobi od 6 do 12 godina. Uz djecu su svakoga dana, od 8 do 16 sati, bili i njihovi animatori koje su činili članovi obiteljske zajednice te zajednice krizmanika i srednjoškolaca. Dani su bili ispunjeni raznim zabavnim, edukativnim, kreativnim i molitvenim radionicama. Geslo ovogodišnjeg oratorija bilo je: „Molitva – ključ za nebo“.

Dani su započinjali zajedničkom molitvom i pjesmom u crkvi, nakon čega bi uslijedio doručak. Svakoga dana djeca su prisustvovala edukativnim radionicama na kojima su učili o raznim oblicima pobožnosti. Bili su podijeljeni u deset grupa, a svaka grupa nosila je ime jednog od plodova Duha Svetoga: Ljubav, Radost, Mir, Strpljivost, Velikodušnost, Uslužnost, Dobrota, Blagost, Suzdržljivost i Vjernost.

Prvoga dana govorili smo o pobožnosti krunice. Nakon upoznavanja sa strukturom molitve, zajedno smo u župnom dvorištu izmolili radosna otajstva. Sa svakom izmoljenom molitvom, puštali smo balone napunjene helijem te tako „ispunili“ nebo našim molitvama. Drugog dana govorili smo o grijehu te učinili ispit savjesti. Popodne je bilo rezervirano za tradicionalni vodeni dan. Ljetnu vrućinu nakratko su ugasili vatrogasci iz DVD-a Jarun koji su nam pokazali vatrogasno vozilo i upoznali nas sa svojim radom. Sljedeći dan posvetili smo euharistijskom klanjanju te smo se nakon predavanja okupili u župnoj crkvi i molili pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

4 Klanjanje_new

Četvrtog dana uputili smo se u Karlovac i Krašić. U Karlovcu smo posjetili muzej slatkovodnih riba, Aquatiku, a kasnije smo pohodili i Nacionalno svetište Sv. Josipa gdje nas je dočekao mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta i župnik Župe Blažene Djevice Marije Snježne na Dubovcu u Karlovcu. Mons. Sente ispričao je nekoliko priča o uslišanim molitvenim nakanama svetom Josipu. Nakon zanimljivog govora nastavili smo svoj put prema Krašiću. Tamo nas je, u crkvi posvećenoj Presvetom Trojstvu, dočekao župnik, vlč. Dragutin Kučan, a kasnije smo razgledali i župni dvor u sklopu kojeg se nalazi i soba bl. Alojzija Stepinca. Po povrtaku smo izmolili pobožnost križnog puta. Posljednjeg dana oratorija, prigodno na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, govorili smo o pobožnosti prvih petaka u mjesecu.

Svoju su kreativnost djeca pokazala kroz radionice izrade nakita i privjesaka, ukrašavanja velikog panoa s porukama o molitvi. Na snimateljskim radionicama uprizorili su svakodnevni život kroz plodove Duha Svetoga. U sklopu karitativne radionice djeca su, zajedno sa svojim animatorima, posjećivala starije, nemoćne, usamljene i potrebite župljane kako bi im pjesmom i poklonima uljepšala dan.
Zadnjega dana oratorija slavljena je sveta misa  na kojoj su, osim djece i njihovih roditelja te animatora, bili i brojni župljani. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik, preč. Damir Bačun koji je u svojoj homiliji ponovno naglasio važnost molitve u svakodnevnom životu. Završnom priredbom koju s djeca pripremila sa svojim animatorima završen je ovaj ljetni oratorij, uz poruku kako je molitva uistinu ključ za nebo.

1 Ples_new

 

 

Maja Đaković

  • Podijeli