Hodočašće mladih u Mariju Bistricu

IMG_20170910

U subotu, 9. rujna dvadeset i troje mladih Župe Sv. Marka Križevčanina krenulo je na tradicionalno hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu. Hodočašće je okupilo više od 1200 mladih, a ove se godine održavalo pod geslom „Odvaži se“.

Svoj su put započeli na zagrebačkom Glavnom kolodvoru odakle su posebnim hodočasničkim vlakom krenuli prema Konjščini. Mladi su u Konjščini formirali kolonu te predvođeni svojim povjerenikom za pastoral mladih, vlč. Ivanom Valentićem, započeli svoj hod prema Mariji Bistrici. Po dolasku u Mariju Bistricu mladi su hodočasnici slavili svetu misu u bazilici Majke Božje Bistričke. Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Valentić u koncelebraciji s mnogim svećenicima Nadbiskupije koji su pratili mlade iz svojih župa.

Nakon kratkog odmora nastavio se bogat duhovni i zabavni program. Mladi su se okupili u šatoru gdje ih je pjesmom animirao nadbiskupijski zbor mladih. Prije početka kateheze koju je održao vlč. Jakov Rađa, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva, mladi su izmolili krunicu Božanskog Milosrđa. U svojoj se katehezi vlč. Rađa osvrnuo na život i poziv svetoga Josipa. Okupljenim hodočasnicima obratio se i jedan mladi bračni par kako bi podijelio svoje svjedočanstvo vjere. Prepričavajući probleme na koje su nailazili te kako su se, pouzdajući se u Božje vodstvo, uspjeli boriti s kušnjama, ohrabrili su prisutne mlade.

Kroz cijeli su dan u Mariju Bistricu dolazili i drugi hodočasnici te su u večernjim satima sudjelovali u službi svjetla po bistričkoj kalvariji. Dan je završen euharistijskim klanjanjem u Bazilici, a mogućnost klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom pružala se i kroz cijelu noć kada su se mladi izmjenjivali u molitvi i pjesmi.

Drugog dana hodočašća mladima su se pridružili i vjernici grada Zagreba na tradicionalnom zavjetnom hodočašću Majci Božjoj Bistričkoj. Nakon zajedničke pobožnosti križnoga puta uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško u koncelebraciji s drugim svećenicima Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon svete mise i kratkog odmora, primivši blagoslov vlč. Valentića, kolona mladih uputila se prema Zlatar Bistrici gdje ih je čekao hodočasnički vlak za Zagreb.

Maja Đaković

  • Podijeli