BISKUP ŠAŠKO KRSTIO SEDMO DIJETE OBITELJI MEDIĆ

3 obitelji Medic i Linke s biskupom Saskom

U nedjelju, 11. lipnja na svetkovinu Presvetog Trojstva u Župi Sv. Marka Križevčanina kršten je Mavro Držislav, sedmo dijete obitelji Domagoja i Lade Medić. Euharistijsko slavlje i obred krštenja predvodio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, u koncelebraciji sa župnikom, preč. Damirom Bačunom i o. Gorazdom Bastašićem, župnikom Župe Sv. Petra i Pavla u Mrzlom Polju. Na svetoj misi posluživao je i đakon, Željko Nestić, a pjevanjem i sviranjem animirao je župni zbor mladih Laudes.

U svojoj je homiliji mons. Šaško izdvojio dar života, ljubav, radost i vječnost kao četiri uporišne točke, napominjući pritom kako su najveće vrijednosti u životu dar, a da je upravo obitelj prožeta iskustvom darovanosti. Izrekao je zahvalu obitelji Medić na njihovom očitovanju i svjedočanstvu blizine, kršćanske hrabrosti i radosti te naglasio da po sedmi put pokazuju da se za dijete ne može učiniti ništa ljepše od uranjanja u Krista i uključivanja u Crkvu. „Crkva je rođena iz ljubavi Presvetoga Trojstva i samo na ljubavi raste, živi ljepotu, bori se i pouzdaje u Gospodina. Hvala vam za svjedočanstvo obiteljskoga zajedništva. To je proročki znak u današnjemu vremenu kada se olako zanemaruje istina našega postojanja, potreba za obiteljskim ozračjem, za otajstvom koje objavljuje da smo stvorenja Božja.“, rekao je mons. Šaško.

Napomenuo je da obred krštenja predviđa mogućnost dviju gesta: krštenje uranjanjem i krštenje polijevanjem vodom te istaknuo kako je krštenje uranjanjem uvijek u Crkvi bilo znakovitije. „U tome uranjanju u Krista nalazi se cijeli ljudski život koji je obilježen jedincatim darom, a on je prepoznatljiv u našemu imenu. Krsteći ovo dijete imenom Mavra Držislava, povezujemo svetost biskupa Mavra i ime hrvatskoga kralja Držislava.“, rekao je biskup te nadodao: „Zahvalimo Gospodinu za dar vjere i za dar Crkve kojoj pripadamo i molimo Boga da bude vidljiv u životu našega malog Mavra Držislava u ovoj blagoslovljenoj obitelji, u ovoj blagoslovljenoj Župi hrvatskoga mučenika Marka Križevčanina. Neka malenoga Mavra Držislava prati zagovor svetoga biskupa.“

Okupljeni vjernici svjedočili su iznimnom događaju, ne samo iz razloga što su obitelji s više djece postala rijetkost u današnjem društvu, već i zbog činjenice da se obred krštenja vršio uranjanjem cijelog tijela krštenika u vodu. Na kraju euharistijskog slavlja prisutnim župljanima obratio se Domagoj Medić, otac novokrštenoga Mavra Držislava, te ih pozvao da mole za njih kako bi cijeli život mogli svojoj djeci davati primjer življenja vjere.

 

Maja Đaković, Župna medijska suradnica

Fotografije: Kristian Letina

  • Podijeli