60. Planinarski križni put

pkp_zajednička

U subotu i nedjelju, 14. i 15. listopada održan je 60. Planinarski križni put na relaciji Sveta Nedelja – Sv. Martin pod Okićem – Samobor. Organizator ovoga planinarskog križnog puta bila je Planinarska bratovština svetog Bernarda, a odvijao se pod geslom “Mir počinje osmijehom” (Majka Terezija). Među stotinjak sudionika, našlo se i petero mladih Župe Sv. Marka Križevčanina.

Okupljanje je započelo u subotu ujutro ispred crkve Presvetoga Trojstva u Svetoj Nedelji. Prisutne hodočasnike pozdravila je zamjenica gradonačelnika Marija Hršak, vjeroučiteljica i nekadašnja sudionica planinarskih križnih putova, a ljubazni domaćini pripremili su okrjepu. Nakon jutarnje molitve časa te molitve prve postaje križnog puta započeo je put po samoborskom kraju. Na tom putu, dobro raspoloženi i veseli planinari, zaustavili su se kod kapele Marije Magdalene u Svetonedeljskom Bregu i kapele Srca Marijinog u Molvicama. Tamo su ih toplo dočekali mještani te pripremili hranu i piće za što lakši nastavak puta. Križni put nastavio se preko kapele Presvetog Trojstva u Pavučnjaku, kapele Sv. Antuna Padovanskog u Petkovom Bregu te kapele Gospe Lurdske u Podgrađu. Posljednja postaja prvoga dana bila je crkva Sv. Martina biskupa u Sv. Martinu pod Okićem. Okupljene je pozdravio župnik, vlč. Siniša Hegedušić. Bogat večernji program započeo je katehezom vlč. Josipa Čuliga, župnika iz Velikog Trgovišća. Nakon kateheze slavljena je sveta misa koju je predvodio vlč. Čulig u koncelebraciji s vlč. Hegedušićem te vlč. Ivanom Valentićem, povjerenikom za pastoral mladih, i vlč. Markom Torbarom, župnim vikarom u Župi Sv. Nikole Tavelića. Po završetku svete mise uslijedilo je cjelonoćno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Hod je nastavljen i sljedećeg dana, već tradicionalnom postajom šutnje. Nedjeljna trasa vodila je kroz Klake, preko Kotara do Manje Vasi gdje su se planinari odmorili i okrijepili u Botaničkom vrtu obitelji Suban. U dobrom i veselom raspoloženju put je nastavljen preko Ruda i Palačnika do kapele Sv. Mihalja gdje su se susreli planinari Bratovštine i udruge Ekosspiritus. Sudionici planinarskog križnog puta formirali su procesiju sa svijećama te su izmolili posljednju postaju križnoga puta ispred novouređene kapele Majke Božje Lurdske. Procesija se nastavila do župne crkve Sv. Anastazije u kojoj je svečano euharistijsko slavlje prevodio pomoćni biskup zagrebački, Mijo Gorski, u zajedništvu s još nekoliko svećenika. Dvodnevno druženje završilo je kratkim druženjem i pjesmom ispred crkve.

 

Maja Đaković

  • Podijeli